Beschrijving

Villa Zilverlinde – De Boonk 8

De Zilverlinde is gevestigd op het grote perceel van de Decanije (zie ook het betreffende artikel hierover). De naam is een verwijzing naar de rij zilverlindes die in het park van de Decanije de weg naar het hoofdpand voerde.

Het pand werd in 1922 gebouwd als een kindertehuis of kinderdagverblijf voor de werknemers van de Nederlandsche Spoorwegen, in een tijd dat de gezondheidszorg, zoals we die nu kennen, nog in de kinderschoenen stond, dan wel vrijwel niet aanwezig was. Ook de tijd dat treinen kolendamp uitspuwend door het land trokken. Het werd aanvankelijk genoemd naar de initiatiefnemer van de bouw, van Hasselt, en heette dan ook jaren het 'Van Hasselt-paviljoen'.

In 1993 werd het betrokken, na een verbouwing, door de directeur van De Decanije. Tien jaren later wordt het in gebruik genomen, uiteraard nadat wederom een grote verbouwing heeft plaatsgevonden, als 'Bed & Breakfast' hotel, geëxploiteerd door Erica Vreeswijk en Grieto Zeeman. Ook gericht op het onderbrengen van gasten van het hoofdpand van het grote bosperceel van De Decanije.