GE Dorpsstraat Pomp (2).jpgGE Dorpsstraat Pomp (2).jpg
GE Dorpsstraat Pomp (1)
GE Dorpsstraat Pomp (3)
Beschrijving

Dorpsstraat – Dorpsplein

 

Niet een gebouw, maar een pomp bepaalde vanaf 1931 het beeld van het vrijwel dagelijks levendige marktplein. Afgezien uiteraard van de ‘schoolmeesterswoning’ waar zoveel over gesproken wordt, omdat aan afbraak werd gedacht.

De tekst op de pomp, al lang niet meer in gebruik, luidt: 12 oct.1906-1931

Ter herdenking aan het 25 jarig bestaan van de Vordensche Markt. als dank aan marktcomimissie en haar op dat tijdstip nog in functie zijnde oprichters: W.J. Thate, H.F. Hartman, H.J. Tjoonk, J.B. Wall, D. Versteege Sr, J.H. Woestenenk, H.Weenk Azn.

 

Het marktplein waar iedere vrijdag de boeren met hun te verkopen koeien naar toe gingen om handen kletsend een prijs overeen te komen. De koeien kletsten uitbundig mee, zodat na iedere markt alle tegels ontdaan moesten worden van de stromen koeienmest en vloeibaarder zaken. Dat was dringend nodig, omdat daarna de leerlingen van de Openbare Lagere School daar immers weer speelden, tolden en knikkerden.

Aansluitend konden de boerenhandelaren nog even naar de kapper en de tandarts gaan, voor het snoeien van haar en tanden. Of andere zaken waar ze ‘doordeweeks’ op de boerderij niet aan toe waren gekomen.