Beschrijving

Het Molenblick 8

Een steen die, uitzonderlijk in het geval van gevelstenen, niet betrekking heeft op de bouwers of op de bewoners. De steen werd in 1969 geplaatst door mevr. G.H. Martens-Goossens, als een blijvende herinnering aan het feit dat in dat jaar een mens voor het eerste een voet op de maan zette.

Het officiële NASA-vluchtplan voorzag in een rustperiode van vijf uur slaap voordat aan de maanwandeling begonnen werd, maar Armstrong verzocht om de wandeling eerder in de avond, Houston tijd, uit te voeren, omdat hij en Aldrin ervan overtuigd waren dat ze de slaap niet konden vatten. Zes uur en zesenveertig minuten later begon Armstrong aan zijn maanwandeling. De druk in de Eagle werd gelijk gemaakt aan die op de maan, het luik werd geopend en Armstrong stapte naar buiten, als eerste mens op de maan.

Aangekomen onderaan de ladder, zei Amstrong: "I'm going to step off the LEM now" (verwijzend naar de Maanlander). Hij draaide zich om en zette zijn linkervoet op het Maanoppervlak op 21 juli 1969 om vervolgens te zeggen: "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind.", ofwel in het Nederlands: "Dat is een kleine stap voor [een] mens, een reuzensprong voor de mensheid". Toen Armstrong zijn beroemde uitspraak deed, werden zijn woorden rechtstreeks uitgezonden via de Voice of America en de BBC en talrijke andere tv- en radiostations ter wereld. Geschat wordt dat 450 miljoen mensen zijn zin gehoord hebben op een toenmalige wereldpopulatie van ruim 3,6 miljard mensen.

De gevelsteen is gemaakt door een bevriende keramist uit Limburg, … Jabo.