Beschrijving

Nieuwstad 1

De oorspronkelijke steen is weliswaar bewaard gebleven, maar heeft door onleesbaarheid zijn betekenis verloren. Zelfs na een grafische bewerking van een detailfoto lukte het niet om de tekst te ontcijferen, of beter gezegd, te 'ontletteren'. Gelukkig brachten herinneringen van oudere inwoners van Vorden helderheid in de geschiedenis van het huis en de steen.

De eerste inwoners en de bouwers van het pand waren de heer en mevrouw Meijer in 1950. Zij waren het ook die de gevelsteen aanbrachten.

Het was een steen ter nagedachtenis aan de broer van mevrouw Meijer. Deze broer, Balvert geheten, was in zijn leven missionaris in Braziliƫ in het plaatsje Cordis Burgo. De naam is, met enkele letters, nog te lezen op de aangetaste gevelsteen. Tijdens een van zijn reizen in zijn regio, waar veel Indianen in het oerwoud leefden, is hij spoorloos verdwenen. Alleen zijn boot, met de proviand nog aan boord, werd gevonden. Niet uitgesloten werd dat hij overvallen was door een bijenzwerm, deze kwamen namelijk veel voor in dat gebied en talloze bijen lagen in de verlaten boot. Kennelijk was hij overvallen door een zwerm bijen en in het water gesprongen. In een rivier vol krokodillen en piranha's.

Het huis is later verkocht aan de familie Schothorst, terwijl het in 1976 werd aangekocht door de heer en mevrouw Voortman. Zij hingen toen een ploeg voor de niet te lezen gevelsteen. Later, in 1988 hebben zij het huis laten verbouwen en is bij die gelegenheid de gevelsteen ook wit geverfd.

In 2004 werd het huis gekocht door Wolter Ziggers en zijn echtgenote Sonja Honders. De witgeschilderde gevelsteen is ongewijzigd gebleven.