Beschrijving

Nieuwstad 31

 

 ‘Witte Stenen’, een naam die anders dan men zou denken niet is ontleend aan de witte verf die men op gevel aanbracht.

De naam is gegeven door de bewoner sinds 1991, Dr.Ds. Kees de Bruïne (overleden 2011) die daar woonde met zijn echtgenote Nelleke De Bruïne - Laman Trip.

Omdat zij komend vanuit hun vorige woonplaats in het Westen ‘een nieuw leven’ begonnen in Vorden, dachten ze aan de zinsnede in Openbaring 2:17, waarin o.a. staat ‘Ik zal hem een witte steen geven en op die steen een nieuwe naam, welke niemand weet dan die hem ontvangt’.

Het pand was in eigendom van de baronnen van Kasteel Vorden, van der Borch tot Verwolde en bestemd voor werkers op het landgoed. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een lange lijst van medewerkers er hebben gewoond in de jaren tussen 1806 en 1934. We komen de volgende namen tegen:

Assink, Beijer, Breuker, Groot Enzerink, Hanenkamp, Hekkelman, Hemink, Hogenkamp, Hondeveld, Kettelerij, Lenselink, Nieuwenhuis, Nijenehuis, Norde, Obbink, Paalgerrits, Roordink, Ruumpol, Steeman, Teerink, van der Velden, van Lingen, Visschers, Mennink en Wissels. Al met al een lange lijst van bewoners, waarvan we de namen vaak zien terugkeren in de bewonerslijsten van de gemeente Vorden.