Beschrijving

Zutphenseweg 2c

 

Emsvoorde – de tekst met verzonken letters aangebracht  in zwarte natuursteen

 

De naam is door het gemeentebestuur ‘bedacht’ in 1993, als herinnerings aan de realisatie van de nieuwbouw op het voormalig bedrijfsterrein van Gems Metaalwerken en EMSBROEK installatietechniek. Door de toenmalige burgemeester werd de steen ‘aangebracht’ in de voorgevel van het centrale gebouw. Vertegenwoordigers van de genoemde ondernemingen waren niet betrokken bij de bepaling van de naam Emsvoorde en bij de aanbieding van de steen.

De nieuwbouw aan de Zutphenseweg werd gerealiseerd  op het voormalige industrieterrein door het Projectbureau De Kant uit Den Haag. Op deze plaats stond de voormalige winkel en later de kantoren van de beide bedrijven. De realisatie van de nieuwbouw hier moest overigens nog ruim een jaar uitgesteld worden omdat De Kant onder het afgesloten contract trachtte uit te komen. Een niet rijdende rechter besliste in het daarop volgende proces dat de koop moest doorgaan en veroordeelde de projectontwikkelaar tevens tot betaling van alle proceskosten, ook die van de tegenpartij.

Achter de kantoren lagen de aansluitende bedrijfsterreinen, totaal ca. 2 hectare, die werden verkocht aan de projectontwikkelaar-bouwonderneming Obdeyn te Deventer. De nieuw aangelegde straat die het terrein ontsloot is vernoemd naar de toenmalige burgemeester M. Vunderink. Zie hiervoor ook de gegevens bij Burgemeester Vunderinkhof.