Beschrijving

Zutphenseweg 38

 

Naam van de villa, Bella Vista,  is aangebracht op de gevel, de steen met initialen is ingemetseld naast de voordeur

 

De initialen J.W. op steen zijn van de bouwheer Jan Wouter Emsbroek met het jaar 1972 van de bouw van de woning. De gevelsteen is in de vorm van een brievenbus uitgevoerd. Bella Vista is het Italiaans voor ‘Mooi Uitzicht’. Het is een naam met een zeer oude historie, want de villa die op deze locatie stond, toen nog met ca. 15.000 m2 grond en een groot bios er achter, dateert uit ca. 1870. Vanuit de toenmalige notariswoning keek men uit over een vrij akkerland met aan de horizon de Hackforter molen. Achter de woning bevonden zich de stallen voor een tweetal koetsen, de paarden en een alkoof op de verdieping voor de ‘chauffeur’, toen koetsier.

Op deze plek werd exact een eeuw later een nieuwe villa gebouwd, omdat de oude woning te slecht werd bevonden voor herstel. Het oorspronkelijke perceel werd in de jaren ’60 voor 40% onteigend voor de aanleg van de weg De Boonk. Een twintigtal dikke eiken moesten daarvoor het veld ruimen in de meest letterlijke zin. De vrij gekapte weg vormde de ontsluiting van het nieuwe woninggebied rondom de boerderij ’t Wiemelinkskamp, en liep diagonaal door het bos. De kraaien, voordien in kolonies in de eeuwenoude eiken wonend, zochten elders hun heil. 

1870–1908   Jonkheer Petrus Adrinanus Cornelis Mari van Haeften (1832-1908) was degene die op 40-jarige leeftijd de grote woning met koetsen- en paardenstallen aan de rand van het dorp bouwde. Hij was Vordens plaatselijke notaris.

1909-1965    Na het overlijden van de notaris bleven zijn zoon Petrus Adrianus (Jhr. Pieter, geboren 1874) en zijn dochter Diderika Johanna (geboren 1878) daar wonen. Na het overlijden van haar in 1954, bleef Pieter alleen achter tot 1965. De woning werd in 1960 door hem verkocht aan Jan Wouter Emsbroek (Jan van de Gems), met het recht van vrije huur tot zijn overlijden.

1965-1967    Na het overlijden van Pieter op 82 jarige leeftijd kwam de woning leeg te staan en werd gedurende een aantal jaren verhuurd aan Frans Smit Jr en daaropvolgend aan Franse lassers. Deze werkten toen aan de aanleg van het net van gasleidingen door Nederland vanuit Slochteren in Groningen.

1967-1968    De zoon van de eigenaar, Gerrit Emsbroek (1942) en Marcelien Huig kwamen hier in hun eerste woning na zijn huwelijk. Inpandig regende het zodanig in dat de lekplaatsen voor de emmers door witte kruizen op de vloer waren aangegeven. Ze noemden het Huygenrode, hoewel Casa Pluvius toepasselijker zou zijn geweest.

1972-2001    Na de sloop van de ruim 100 jaar oude woning en de nieuwbouw  in 1970 werd  deze betrokken door Jan Wouter Emsbroek (1915-1981) en zijn echtgenote Gerda Johanna Huetink (1915-2001). Een hoge begroeiing aan de voorzijde onttrok de achterliggen de villa jaren aan het zicht. In deze tijd werd ook een deel van het bos en terrein aan de achterzijde verkocht.

2006-heden  De villa werd verkocht aan Gerrit Visser uit Boskoop, die nu met zijn echtgenote Lies de laatste bewoners zijn.