Beschrijving

Zutphenseweg 57

 

‘Au Val d'Aire’ – met sierlijke letters geschilderd op de erker.

 

De naam van het pand is door de huidige bewoners, de heer.en mevrouw M. Bugter, aan het pand gegeven. De betekenis is verassend, door de letterlijke vertaling met de woorden ‘dal’ en ‘rustplaats’. Het wordt duidelijk als we weten dat het huis lager ligt dan het niveau van de (Zutphense)weg. Daarnaast kent de naam een link naar de hond van het echtpaar. Deze is van het ras Airdale Terrier, in het Frans Terrier du Val d'Aire. Zij allen wonen hier vanaf januari1998

 

Het pand ‘Au Val d’Air is gebouwd in 1932 door familie Albers van het gelijknamige bedrijf dat veevoeders verhandelde en een winkel had in ‘kruideniers- en koloniale waren’. De heer en mevrouw Albers – Weijers (ook bekend als Henne en Aaltjen) woonden daar tot 1976, samen met o.a. hun dochter Cato, die later zou trouwen met Hendrik Bogchelman. Na het overlijden van Hendrik Bogchelman in 1997 wilde zijn echtgenote er niet blijven wonen.

 

Dit pand is door Vordense architect P.J. Bakker ontworpen. Aan de Zutphenseweg zijn meerdere panden door hem ontworpen (o.a. nummer 38 ‘Bella Vista’). Ook de verbouwing van De Konijnenbult van hotel tot woning staat op zijn naam, nog geheel in 1976 met potlood getekend als ruim 80-jarige.