Beschrijving

Zutphenseweg 71

 

TirO – Met zwarte letters aangebracht op de luifel boven de voordeur.

 

De tekst op het bord TIRO is een kreet uit de wereld van de jacht, een verbastering uit het Frans van ‘Tire Haute’ ofwel in het Nederlands ‘Schiet Hoog’. Dit werd door de drijvers geroepen als er vliegend wild uit een drift werd gejaagd en men wilde voorkomen dat andere levende wezens dan eenden, op de begane grond, werden geraakt.

Het pand is gebouwd in 1932. De architect was de van oorsprong Friese, later zeer Vordense, architect Pieter Bakker. Dezelfde die Bella Vista (nr. 34) en ‘Klein Enserinck (nr.56) aan de Zutphenseweg ontwierp en in 1976 de verbouwing van het voormalige hotel De Konijnenbult tot woning op zijn naam zette.

Vanaf het begin is het pand het eigendom geweest van de familie van der Peijl. Het werd in opdracht van G.H. van der Peijl (1899-1964) en zijn echtgenote van der Peijl-van Keulen gebouwd. Zij woonden hier 32 jaar.

Het was hun zoon J.J. van der Peijl (1923-1998), gehuwd met J. Wunderink (1923-2002), die de naam gaf aan deze woning. De echtgenoot was zeer begaan met het buitengebeuren en droeg de jacht, de jachtopzieners en het gehele groene gebeuren een warm hart toe. Dit was dan ook menigmaal te zien aan zijn outfit. Ondanks het feit dat hij achter een bureau zat, kon hij zó opstaan en aan een jachtpartij meedoen. Een plusfours, jasje met hertshoren knopen en een gleufhoed met de veertjes behoorden tot zijn favoriete kleding. Hij was jarenlang werkzaam als ambtenaar op het gemeentehuis van Vorden en plaatselijk een bekende en maatschappelijk gewaardeerde inwoner.

De huidige eigenaars van het pand zijn Goof van der Peijl en zijn broer. Het huis werd vanaf 2002 verhuurd tot 2012 en is sindsdien te koop.