Beschrijving

Zutphenseweg 73

 

'Klein Nuova'

 

Het naastgelegen 'hoofdpand' van deze woning is Villa Nuova. Dat was de oorspronkelijke hoofdwoning, die werd gebouwd in 1863 in opdracht van mr. Hendrikus Engelberts, kantonrechter te Zutphen.Na een tussentijdse verkoop aan derden, verkocht de toenmalige eigenaresse de monumentale villa in 1951 aan Antonius Schiphorst die het pension in het hoofdgebouw voortzette. Hij was het die toen het naastgelegen koetshuis ook tot pension verbouwde totdat hij het in 1958 wederom verkocht aan een andere Schiphorst. De laatste ging in een gedeelte van het voormalige koetshuis wonen en noemde het vanaf dat moment 'Klein Nuova'. In 1960 kwam Klein Nuova tijdelijk leeg te staan toen de bewoners naar elders verhuisden. In 1963 woonde er tijdelijk Hendrik van Dijk.

Hierna werd het complex, Villa Nuova en Klein Nuova, verkocht aan Roelof Ottens. Deze vestigde er een dependance van het verpleegtehuis Het Enzerinck. In het voormalige koetshuis kwam toen de verpleger Adriaan Ringlever met zijn gezin te wonen en nog later, broeder Menno Hof met zijn gezin.

Op 1 juli 1983 werd het totale bedrijf van Ottens overgenomen door 'Het Groot Graffel', voorloper van het huidige GGNet. In 1985, toen het Enzerinck moest worden ontruimd, werd ook Klein Nuova weer in het geheel gebruikt om gasten ter herbergen.

De naam op de gevel van het hoofdpand is 'Villa Nuova' wat Latijn is voor 'Nieuwe Woning'. De enigszins foutieve naam 'Klein Nuova' is gekozen omdat het hoofdgebouw 'Nuova' in de volksmond werd genoemd.