Zoeken

Sociale media

Submit to FacebookSubmit to Twitter
 
Beschrijving

Zutphenseweg 74

 

'De Steege' – naam boven de voordeur

 

De naam verwijst naar een boerderij met dezelfde naam die in de 19e en het begin van de 20e eeuw op dezelfde plaats stond. Achter het dubbele huis staat nu nog een grote schuur met de ruimte voor een aantal beesten of andere zaken. Deze schuur is gebouwd van de stenen die vrijkwamen bij de afbraak van de oude boerderij.

Deze woning bestond toen uit twee gedeelten. De familie Hofs verhuisde in 1961 vanuit de Dorpsstraat in Vorden naar de linkerkant van dit pand. De heer Hofs oefende tot aan de verhuizing het beroep van kuiper uit. In een pand dat gevestigd was op de plek waar eens de slijterij van Super de Boer stond en later een makelaarskantoor.

De met de hand gemaakte kuipen werden in de wijde omgeving geleverd. De productie stopte in het jaar van de verhuizing naar de Zutphenseweg. In de 21e eeuw is het vak van kuiper o.a. door de komst van de kunststof vaten volledig uitgestorven.

Een gedeelte van het achterliggende terrein, waar nu de straat het Vaarwerk loopt, hoorde bij het grondgebied van 'De Steege'. De rechterzijde van de woning had toen huisnummer 72 en had tevens een inpandige weefkamer. Deze ruimte was in de negentiende eeuw vaak nodig om de verdiensten van het boerenbedrijf in de winter op peil te houden.

Mevrouw Hofs-Brummelman woonde Zutphenseweg 74 vanaf 1961 tot 2012.