Beschrijving

Zutphenseweg 81

Roodkapje - Met witte letters aangebracht op donkergroene lijst

Dit huis is in 1930 gebouwd door de heer Gerrit Schouten met zijn vrouw H. Pothoven, de schoonfamilie van de huidige bewoonster mevr. W. Schouten-Diekerhof. Zij ging hier met haar man H. Schouten wonen in 1971.

Haar schoonvader,geboren in 1900, was melkboer, hij ging met paard en wagen in Vorden langs de huizen tot ca. 1967. (Zie bijgaande foto’s; met handkar ca.19?? en met pony Bobby voor de kar aan de Kerkstraat ter hoogte van de huidige VVV en wereldwinkel.)

Het huis Roodkapje dankt haar naam aan de rode dakpannen. Dit in afwijking van de meeste grotere huizen aan de Zutphenseweg die vooral zijn voorzien van blauw gebakken pannen waarvoor extra handelingen nodig zijn. Rode pannenwaren normaliter goedkoper dan blauwe hetgeen past bij de eenvoudiger uitstraling van dit huis.

In de oorlogsjaren woonde een onderduikster (Koerierster van de ondergrondse) Josephine (Fien) Satter-Radstake (1922-2005) bij de familie in. Zij hielp in de huishouding. Nazaten van deze mevrouw zochten onlangs (sept. 2012) weer contact met de huidige bewoonster.

Ook andere mensen uit het westen (Rotterdammers) wisten dit huis in de oorlog regelmatig te vinden en maakten dankbaar gebruik van de gastvrijheid en logeerden in dit huis. 

De vader van de melkboer bouwde in 1912 de boerderij het Leemgoor en woonde daarvoor Zutphenseweg 87op de kleine boerderij waar later de heer Eggink zijn kleine autosloperij had.