Oudheidkundige Vereniging "Oud Vorden"
Beschrijving

Zutphenseweg 40

 

’t Elshof  - Uitgevoerd met sierlijke Jugendstil letters in het pleisterwerk van de voorgevel.

 

De in de voorgevel door de eerste bewoonster ingemetselde steen heeft als initialen H.G.C.W.v.E April 1916. Let op de foute volgorde van de G en de C, deze zijn op de steen omgedraaid.

Dit huis ’t Elshof werd in 1916 in opdracht van de heer Hendrik Gerhardus Poesse (1885-1960) gebouwd, tijdens de bouw zo'n 30 jaar oud. Hij was eigenaar-directeur van de N.V. Eerste Geldersche Vleeschwarenfabriek, voorheen de firma Poesse-Bosch. Deze slachterij was gelegen aan de Burgemeester Galleestraat, later werd het een verzamelgebouw voor verschillende ondernemingen en tenslotte - in 2012 - werd het geheel afgebroken. Deze Poesse was in het eerste jaar van de Empo rijwielfabriek naam- en geldgever (Emsbroek-Poesse). Zijn beide functies vervielen na een jaar, omdat Hermanus Bernardus Emsbroek (1887-1963) snel op eigen benen kon en wilde staan, maar de naam niet verloren wilde doen gaan.

De heer Poesse was getrouwd met Hermina Christina Gardina Westerbeek van Eerten (1888-1968). Na het overlijden van haar man bleef ze nog acht jaar bij het gezin van haar dochter, die er toen in getrokken was, op ’t Elshof wonen.

Na een tijdelijk bewoning door de familie Bosma betrok de familie J.P. Bosboom in 1971 ’t Elshof. Zij woonden hier ca. 36 jaar tot in 2008. Latere bewoners zijn de familie Ter Riet, die hier woonden van 2008-2010. Hierna kwam het huis uiteindelijk in handen van de familie Jansen. De huidige bewoners hebben het huis getracht van binnen zo veel mogelijk weer in de oude staat te herstellen. Ook het buitenaanzicht kreeg een grote opknapbeurt, een nieuw aangelegde tuin met terrassen, nieuwe muurtjes en een vijver geven het huis een aangepaste uitstraling.

De naam ’t Elshof komt al voor in het jaar 1318 als naam van een leengoed “bona dicta elshof” behorende bij het huis Keppel. Het Bornhof te Zutphen was ook een tijd eigenaar. Een ouder huis heeft gestaan iets ten noorden van de huidige locatie. Een boerderij met dezelfde naam stond hier ook, deze had als laatste bewoners in 1909 de familie Beeftink.