Beschrijving

Zutphenseweg 12

 

Midwijck – Geschilderd op de stralend witte buitengevel

 

De gemeente Vorden was in de 19e eeuw verdeeld in secties, ofwel wijken. Het dorp zelf lag in Sectie A. Alle huizen in de kern hadden een nummer achter de ‘A’. De naam “Midwijck’ van deze toen gebouwde burgemeesterswoning, was van toepassing op zowel de locatie als de functie van de bewoner.

In 1853 kwam de eerste apotheker Frederik Willem Gallée, zoon van de toenmalige burgemeester, in Vorden wonen. Hij vestigde zich een aantal jaren later in zijn vaders woning. De rechterzijde, het koetshuis met de stallen voor de paardenkrachten, werd toen als apotheek ingericht, met als vanzelfsprekende naam ‘In den Koperen Vijzel’.

Vóór 1900 betrekt het gezin van de opvolger, Willem van Mourik met zijn vrouw Mieke Spoor, de woning. Van Mourik was een belangrijke inwoner van Vorden, hij stond aan de wieg van talloze verenigingen en volgde deze ‘kinderen’ nauwkeurig. Geducht was zijn functie in de periode 1920-1940 toen hij toekomstige automobilisten moest testen op hun rijvaardigheid. Hij deed dat door een kandidaat vanaf Midwijck richting Zutphen te laten rijden en deze te observeren tot deze uit gezicht verdween en dit weer op te pakken nadat de kandidaat gekeerd was. Na een rondje voor de NH-kerk lang, kon hij wel vaststellen of de vrijde deelname aan het verkeer verantwoord was. Dat hij vaak kennissen onderwijl sprak, waardoor het zicht op het rijdgedrag verdween, mag geen verwondering oproepen. Aarzelende kandidaten zorgden, zo beweren boze tongen, zelf voor de nodige afleiders tijdens het afrijden.

Na het overlijden van Willem van Mourik blijft de weduwe in het immense huis wonen en neemt daarom tevens kinderen op. Zoals John Stork uit Den Haag, die tot 1954 de OLS in Vorden bezocht.

Ook uit den Haag kwam de volgende bewoonster, H.M. van der Woude-van Gerven. Pas na het overlijden van mevrouw Van Mourik in 1967 betrok zij de woning, zodat ze vanaf dan ‘binnendoor’ naar haar werk kan komen. Midwijck, en vooral de apotheek, werd na 1979 weer aangepast door de laatste bewoners, het echtpaar Veen. Het is en blijft eens van de mooiste panden midden in de wijk van Vorden.