Vanwege de matige belangstelling werd de voorjaarsexcursie met eigen auto’s uitgevoerd. Om 9.30 u vertrokken we met 12 deelnemers bij uitstekend weer naar Doesburg. In het recent geopende Arsenaal werden we ontvangen met koffie en enorme stukken zelfgebakken taart en kregen uitleg over de geschiedenis van het Arsenaal. Hier kwam de VVV gids ons ophalen en maakten we een zeer uitgebreide stadswandeling met voldoende gelegenheid voor de deelnemers om uit te rusten terwijl er deskundig informatie over de historie van Doesburg als vesting- en garnizoensstad werd gegeven. Toen er een eind kwam aan deze rol ontdekte Doesburg dat ze de industriële ontwikkeling gemist hadden en dreigde de verpaupering.

Na de tweede wereldoorlog waren er veel onbewoonbaar verklaarde woningen, waarin desondanks toch gewoond werd. Dank zij initiatieven van de gemeente en particulieren is hierin een kentering gekomen en mag Doesburg bijzonder trots zijn op een stad met een volledig intact middeleeuws wegenplan en vele fraai gerenoveerde monumentale panden en pandjes.

Terug in het Arsenaal en wat achter op het tijdschema werd genoten van een heerlijke lunch, uiteraard inclusief Doesburger mosterdsoep en aangevuld met broodjes buffelmozarella, gerookte meerval en beenham.

Vervolgens wandelde de groep naar het Streekmuseum De Roode Tooren, waar een toelichting werd gegeven op de stadsgeschiedenis en de rol van het museum. Naderhand was er kort de gelegenheid om zelf het museum te verkennen inclusief de tentoonstelling over het werk van de geboren Doesburger architect en industrieel ontwerper Theo Colenbrander.

Ons laatste bezoek was aan het Mosterdmuseum waar de fabricage van de bekende Doesburger mosterd uit de doeken werd gedaan.

Nadat er de nodige potjes mosterd waren gekocht werd als laatste stop in café restaurant De Waag nog genoten van een kopje koffie of thee, opnieuw met gebak naar keuze.

Rond 5 u kon vastgesteld worden dat het weer buiten verwachting goed was gebleven. Nadat Henk Vaags en de afwezige Rob van Overbeeke bedankt waren voor de uitstekende voorbereiding en organisatie werd aan de terugreis begonnen.