Beschrijving

Deldenseweg 2

 

de nieje wehme -  een onderstreepte naam in smeedstaal op de gevel

 

Een naam in navolging van het bejaardencentrum ‘De Wehme’ op de grond van de Nederland Hervormde Kerk aan de voormalige Pastorieweg. Bestemd voor de domineeswoning ‘de nieje wehme’. Verwisselde het bejaardencentrum (nu zorginstellingen voor ouderen) vaak van bestuur en eigendom, anders ging het met de woning. Deze was en bleef eigendom van de Hervormde Kerk, bestemt voor bewoning van een dominee van die kerk of de opvolgende kerkelijke organisatie.

De eerste bewoner was de plaatselijke predikant dominee Jansen die het pand betrok in 1960 en woonde tot 1973. Zijn opvolger, ds. Veenendaal, verbleef er met zijn gezin tot 1979, waarna ze in een boerderij gingen wonen op het landgoed Hackfort. Hij bleef dominee tot 1985. Het was voor het eerst dat het kerkbestuur geconfronteerd werd met een predikant die een andere woning ambieerde dan ‘de nieje wehme’.

En zo verkreeg een longarts van Het Spittaal in Zutphen, Peter Luursema en zijn echtgenote, het verhuurde pand tot 1985. In dat jaar verhuisden De Luiursema’s naar Brummen waardoor het kerkbestuur weer kans zag het pand aan een predikant ter beschikking te stellen Het werd ds. Westerink en zijn gezin die als bewoners opvolgden en wel voor ruim 15 jaar tot 2000.

Korter woonde zijn opvolger, ds. Beitler, daar, slecht ruim een jaar.

Ten slotte was het de vijfde dominee, ds. Kool die met echtgenote en kinderen. vanaf 2002 in de ‘Pastorie De Nieje Wehme’ trokken.