Zoeken

Binnenkort

       Old Vorden Huus vanaf september
          weer elke dinsdagmiddag van
           14.00 - 16.00 u geopend

 

Sociale media

FacebookTwitter
Beschrijving

Dr. C. Lulofsweg 2a – De Kroezestulp

GEVELSTEEN OF NAAM

'De Kroezestulp' was de naam die werd gegeven aan de nieuwbouw van een kleuterschool op dit adres. Op de afslag aan de Zutphenseweg, vlak voor de Kroezeboom. De naam van de boom is ontleend aan de betekenis van 'Kroeze', of 'Kroes', waarmee een kruising bedoeld was.

In die tijd kwamen twee onverharde wegen uit op de Rijksstraatweg, de latere Zutphenseweg. Op deze kruising begon links, vanaf het centrum, 'Het Zwarte Pad', dat later Hoetinkhof werd genoemd. Het Zwarte Pad deed zijn naam eer aan, omdat het geen weg genoemd mocht worden door de verharding met zwarte (kolen)sintels en andere verbrandingsproducten. Het is duidelijk: 'Het Zwarte Pad' was niet bepaald een luxe pad en dito wijk in het dorpje Vorden. Ondanks het feit dat op dit punt het landgoed van de baron van kasteel 'Hackfort' begon ...

De kleuterschool was in de naoorlogse jaren gebouwd op initiatief van de 'Maatschappij tot 't Nut van Algemeen' (kortweg 't Nut), als voorloper van de eerste 2 klassen van de huidige basisscholen. Later, veel later, toen de kleuterscholen verdwenen, vestigde zich in het pand het notariskantoor van Jhr. Mr Greven. Daarmee lag de bestemming vast voor zijn opvolger Mr Das. De huidige notaris, Mr Gert-Jan Hulleman, heeft vanaf 2005 het pand betrokken.