Zoeken

Binnenkort

           1 juni 2024 11.30 u

Excursie met GSM bus naar Hattem

     Vertrek van Old Vorden Huus

 

Sociale media

Beschrijving

Nieuwstad 10 en 12

 

H E j H

 1838

 

Het is een klein muursteentje van ca. 15 cm breedte. De 'steen' is niet van basalt of een ander hardsteen, de letters zijn kennelijk in nog natte cement gegraveerd, met merkwaardig een kleine letter 'j'.

De initialen duiden mogelijk op een bouwheer met een achternaam beginnend met een H, met de voorletters HEJ. Is het Hendrik, Eduard, Johannes? Naar de naam van deze bewoner wordt nog gezocht.

Voor 1886 woonde hier Derck Engelberts, ambtenaar bij het kantongerecht (Officier van Justitie), met zijn echtgenote Anna Jacoba Nepveu (1844-1904) en hun in Vorden geboren tweelingdochters Frauk Juliana Geertruyd Wilhelmina Constantia en Johanna Ignatia Daniela Anna Jacoba geboren op dit adres op 19-05-1880. Op 4-jarige leeftijd verhuist het gezin naar een pand in de Pelikaanstraat in Zutphen.

Tot 1889 vinden we Jonkvrouwe Amalia Odilia Rengers Hora Siccama, geboren in 1829 in Eelde (Gr.), met haar man Roelf Reinders in het pand. Zij is overleden in Apeldoorn in 1893. Daarna staat het pand tot 1921 bij de Vordenaren bekend als 'het huis van dokter Thien'.

T.M. Thien was rijksveearts en heeft er ruim 30 jaren gewoond. Hij koos deze plek ten zuiden van de Vordense Beek omdat aan die kant van de beek zijn meeste klanten woonden en door de vele hoge waterstanden van de Vordense Beek de straatweg vaak niet begaanbaar was voor het rijtuig van de veearts. Dat ondanks het gegeven dat de oorsprong van de naam 'Vorden' die van een 'voorde' was, een doorwaadbare plaats in de Vordense Beek.

Na een veiling in de jaren '20 van de vorige eeuw kwam het pand in handen van de Vordense meesterbakker Evert Schuppers. Deze was naast zijn bakkersactiviteiten ook inzetter op openbare veilingen, met het doel de toegezegde plokpenningen op te strijken zonder aan het pand te blijven hangen. Met deze veiling mislukte dat, hij werd eigenaar.

Het linker gedeelte van het huis is lang gebruikt als koetshuis en ook nog enige tijd als Fröbelschool (nu nu 1e en 2e klas basisschool genaamd). Het grote pand was dus al eerder in tweeën gesplitst en velen hebben er langer of korter gewoond, zoals de volgende families:

C. van Starkenborch van Straten (pensionhouder)

Aagje van der Berg

Lambertus Smeenk (commies der Belastingen)

Jacob Willem Harwig (beambte bij de Posterijen)

Hissink (metselaar)

Hendrik Jan Kieskamp (spekslager)

Groot Obbink (weduwe)

Gerrit Albers (schoenmaker)

Garret Pongers (loodgieter)

In 1945 is het pand door vererving eigendom geworden van de familie Wolters-Schuppers. Zij lieten het pand verbouwen tot twee volwaardige woningen. In het rechter gedeelte kwam toen Pongers en Wolters betrok zelf het linker gedeelte. Links daarnaast werd hun nieuwe drukkerij gebouwd, welke tot dan gevestigd was in de voormalige Empo-fabriek aan de Insulindelaan. Daar werd ook het Vordense Contact gemaakt en gedrukt. Pongers bouwde aan de rechterzijde een winkelruimte voor elektrische apparaten.

In de 60er jaren is het pand met de drukkerij verkocht aan de Weevers, die jaren later een grotere drukkerij verderop aan de Nieuwstad liet bouwen.

Tegenwoordig is het pand aan de voor en zijkanten gerestaureerd en ontdaan van een aantal aanbouwsels. Het bestaat nog steeds uit twee woningen en kent de status van 'Gemeentelijk Historisch Pand'. Op nummer 12 vinden we R. Schmitz en in het rechterdeel, nummer 10, mevr. Sylvia Braam.