Beschrijving

De Boonk 2

 

Vogelbosje – de naam is sierlijk met witte letters geschilderd op een houten schild

 

De naam is aan dit huis gegeven door de eerste eigenaar en verwijst naar het daarvoor liggende grote bos waar vogels naar hartenlust vertoefden.

De familie A.W. Bargeman- ter Maat kocht deze bungalow in mei 1987 van de eerste eigenaar, de familie Bannink en had dit huis in hun bezit tot eind februari 2012. De nieuwe eigenaar is de familie D. Westerik.

Het pand werd gebouwd in 1968 in de directe omgeving van een groot bos dat zich vroeger bevond achter de toen bestaande villa “Bella Villa” aan de Zutphenseweg 34, tot aan het perceel van de Decanije. Dit bos was ongeveer 1,5 ha groot en werd begrensd aan de linkerzijde door de zandweg, die toen vlak langs de garage achter ’t Elshof liep. In de toppen van de eikenbomen waren, zeker in de winter, tientallen kraaiennesten te zien en vrijwel het gehele jaar door was het gekras van deze bijzondere vogels te horen.

Toen de gemeente het bouwplan De Boonk realiseerde, het was ongeveer in1960, werd ongeveer de helft van het perceel achter “Bella Vista” onteigend en werden een twintigtal, meer dan 100 jaar oude, dikke eiken geveld voor de aanleg van De Boonk en Het Jebbink. Deze straten kruisen elkaar voor het huidige parkje daar. Een verbreding van de bestaande zandweg is niet ter sprake geweest. Zie voor meer gegevens over dit enorme bos bij “Eikenhorst” aan Het Jebbink of bij “Bella Vista” aan de Zutphenseweg.

Tegenover de bungalow is nog een restant van dit bos aanwezig in een plantsoen met daarin een aantal oude bomen. De aanpalende straat, Het Vogelbosje, heeft een wel heel erg onderkoelde naam voor het vroegere grote bos. Een dergelijke kaalslag kan waarschijnlijk in de 21e eeuw niet meer gerealiseerd worden.