Beschrijving

Ruurloseweg 4

 

De Keienberg

Deze woning kende een lange historie, als 'buurman van'. Het was immers in 1924 dat baron Willem Emile François van der Borch tot Verwolde zijn eigen 'Konijnenbult' liet bouwen op de verhoging in het landschap. In 1935, de financiën gaven weer eens aanleiding tot de verkoop van enig bezit, kocht Scholten, procuratiehouden bij de Empo Rijwielfabriek, een hap uit het landgoed om er een woning te bouwen.

De naam Keienberg is een rechtstreekse afgeleide van de naam van het pand van de buurman, De Konijnenbult. Waren het deze gravende vermenigvuldigers die het pension de naam gaven, De vondst van talloze keien tijdens de bouw van de woning maakte een einde aan het probleem van het vinden van een passende naam. Ongetwijfeld zal de naam van de oudere woning van de overbuurman 'De Zandheuvel' mede een rol hebben gespeeld, die was al vergeven. Drie panden met namen die betrekking hebben op die heuvel van een meter op zes in het landschap, dat kan geen toeval zijn ... En dat was het ook niet!

Tot aan de verkoop aan Bos de autohandelaar, omstreeks 1970, zou er niets veranderen in de woning, zo ook niet het behang in de kamer. De nieuwe eigenaar na Bos, Gerard Woltering, zou de woning niet betrekken zodat na een korte huurperiode van Buunk de volgende bewoner de familie Nobel was. Zij hadden een tricotagezaak in Zutphen zodat hij dagelijks zijn auto in en uit de nauwe toegangsweg moest rijden. Dat was ook al een probleem voor de autohandel van Bos geweest. Zo was het nodig dat de formele grens van het terrein ruim genomen moest worden, ten koste van het naastgelegen bos van de eigenaar van 'De Konijnenbult'. Kadastraal ontstond uiteindelijk een verschil van een 200 vierkante meter.

Vanaf het midden van de jaren '80 van de vorige eeuw zien we Bertie en Kees Bosma met hun 3 zonen en enkele pleegkinderen in het pand aan de bosrand. Kennelijk was het pand toch te klein, want enige jaren later komt Lammertink vanuit Hengelo Gld naar Vorden. Deze bouwt op de fundamenten van de oude garage een nieuwe, annex hobbyruimte. In de breedte wordt andermaal nog een 100 vierkante meter van de bosrand van De Konijnenbult afgesnoept. Door de begroeiing zal het nog jaren onopgemerkt blijven.

 

Dan is het beurt aan Van der Maas om enkele jaren intrek te nemen in 'De Keienberg' met zijn echtgenote en 2 zoons. Hartstochtelijke quad-rijders zijn de laatsten op het gehuurde weiland, pal gelegen voor de woning van de buurman in 'De Konijnenbult'. Maas heeft kort daarvoor Groothandel Snellenberg in Vorden overgenomen. Echter, zijn beleid leidt niet tot het door hem gedachte succes. Integendeel: een vertrek uit De Keienberg is noodzakelijk met achterlating van een failliet bedrijf.

 

Uiteindelijk is het in 2010 Jos Schröer die met echtgenote en hun drie zoons het pand betrekt. Het probleem van de telkens verschoven grens werd definitief opgelost met de formele vastlegging van de in bijna dertig jaren 'gegroeide' grens.